Ετήσιος προληπτικός έλεγχος

Ετήσιος προληπτικός έλεγχος

Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει μία σειρά εξετάσεων με σκοπό την πρόληψη ή την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία της γυναίκας.

Αναλυτικά, ένας πλήρης γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:

Τεστ Παπανικολάου (Τεστ Παπ): Σήμερα, κάθε γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει το κλασικό τεστ Παπ, και το νεώτερο τεστ Παπ υγρής φάσης (Thin Prep). Η εξέταση βασίζεται στη λήψη κυττάρων με ειδικά βουρτσάκια από την εξωτερική επιφάνεια αλλά και από το εσωτερικό του τραχήλου τα οποία στέλνονται προς εξέταση σε Ιατρό Κυτταρολόγο, προκειμένου να εντοπιστεί εάν υπάρχουν πιθανές αλλαγές στα κύτταρα που δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία. Ο στόχος της εξέτασης είναι η έγκαιρη διάγνωση ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων οι οποίες προηγούνται κατά πολλά χρόνια από την εκδήλωση καρκίνου του τραχήλου. Εκτός από ενδεχόμενη κακοήθεια, μπορούν επίσης να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και λοιμώξεις του κόλπου και του τραχήλου.

Η εξέταση είναι απολύτως ανώδυνη και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Οι κολπικές πλύσεις και η σεξουαλική επαφή πρέπει να αποφεύγονται μία μέρα πριν καθώς και η χρήση ταμπόν ή κολπικής κρέμας για τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εξέταση.

Διακολπικό υπερηχογράφημα: Το υπερηχογράφημα αυτό, που γίνεται από τον κόλπο, έχει μεγαλύτερη ευκρίνεια στην απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων από τον εξωτερικό υπέρηχο. Εκτελείται προκειμένου να εντοπιστεί ενδεχόμενη παθολογία της μήτρας και των ωοθηκών όπως για παράδειγμα οι κύστεις των ωοθηκών, τα ινομυώματα και οι πολύποδες της μήτρας καθώς και τυχόν ανατομικές ανωμαλίες. Επιπλέον, το διακολπικό υπερηχογράφημα μας δίνει τη δυνατότητα να αντλήσουμε πληροφορίες για το αναπαραγωγικό δυναμικό της γυναίκας, παρακολουθώντας για παράδειγμα την ωορρηξία της.

Γυναικολογική εξέταση: Η εξέταση περιλαμβάνει την εξωτερική επισκόπηση των γεννητικών οργάνων και την εσωτερική (από τον κόλπο) ψηλάφηση της μήτρας και των ωοθηκών. Μέσω της γυναικολογικής εξέτασης αποκλείονται πολλές παθολογικές καταστάσεις, όπως φλεγμονές, τοπικές λοιμώξεις, συγγενείς ανωμαλίες αλλά και γυναικολογικοί όγκοι.

Η εξέταση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί σε πολλές περιπτώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως τα χλαμύδια, δεν εμφανίζεται ποτέ σύμπτωμα και η διάγνωση τίθεται μόνο εργαστηριακά ή κλινικά από τη γυναικολογική εξέταση.

Οι παθήσεις αυτές δεν είναι σπάνιες και η έγκαιρη διάγνωσή τους μπορεί να διασώσει στο ακέραιο το αναπαραγωγικό μέλλον της ασθενούς. Παράλληλα, η εξέταση του κόλπου μπορεί να αναδείξει καθημερινά προβλήματα της σύγχρονης γυναίκας, τα οποία η ίδια δυσκολεύεται, λόγω αμηχανίας της, να εξωτερικεύσει. Μελέτες έχουν δείξει ότι 60% των γυναικών που παρουσιάζουν οποιαδήποτε μορφή ακράτειας, «την κρύβουν» ακόμα και από το θεράποντα ιατρό τους! Η απλή αυτή εξέταση, όμως, μπορεί να τις βγάλει από το αδιέξοδό τους και να τους χαρίσει μία υγιή καθημερινότητα.

Έλεγχος μαστών: Κατά τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, αν μία γυναίκα είναι μικρότερη από 40 ετών, τότε γίνεται ψηλάφηση. Αν κατά την ψηλάφηση υπάρχουν ύποπτα ευρήματα, τότε συστήνεται υπερηχογράφημα και/ή μαστογραφία. Το υπερηχογράφημα των μαστών είναι μία εύκολη, γρήγορη εξέταση που συμπληρώνει τη μαστογραφία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις «πυκνών» μαστών. Για τις γυναίκες που έχουν υπερβεί το 40ο έτος συστήνεται μαστογραφία και ψηλάφηση μαστού. Σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε συγγενείς πρώτου βαθμού συστήνεται η διενέργεια πρώτης μαστογραφίας στα 35 έτη και έκτοτε ετησίως.

Η ψηλάφηση των μαστών πραγματοποιείται με σκοπό να βρεθούν πιθανά μορφώματα στο μαστό.

Ο έλεγχος των μαστών περιλαμβάνει και την αυτοψηλάφηση, όπου ο/η γιατρός σάς εκπαιδεύει, προκειμένου να μπορείτε να ψηλαφίζετε μόνη σας το στήθος σας, συνήθως μία φορά το μήνα.

Τεστ Παπ Μαστού

Η μάστιγα του καρκίνου για τις γυναίκες έχει αυξηθεί δραματικά. Είναι γεγονός πως τουλάχιστον 1 στις 8 γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού, σε κάποια φάση της ζωής της, χωρίς να έχει απαραίτητα οικογενειακό ιστορικό. Ανά χρόνο, διαγιγνώσκονται 4.500 νέα περιστατικά γυναικών με τη νόσο αυτή. Ευτυχώς όμως η επιστήμη εξελίσσεται και μας προσφέρει μια ακόμη διαγνωστική εξέταση έναντι του καρκίνου του μαστού. Η εξέταση πρέπει να προστεθεί στο check list των εξετάσεων που όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν ετησίως: το Τεστ Παπ Μαστού γνωστό και ως Halo® Τεστ Παπ (Halo® Breast Pap Test).

Πολύ απλά: η εξέταση ανιχνεύει άτυπα κύτταρα που μπορεί να εντοπιστούν από το υγρό που αναρροφάται από τη θηλή πολύ πριν αυτά μετατραπούν σε καρκινικά κύτταρα. Το Halo® Τεστ Παπ Μαστού μπορεί να ανιχνεύσει από πολύ νωρίς τα προειδοποιητικά κύτταρα των γαλακτοφόρων πόρων, από όπου συνήθως προέρχονται οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού.

Το Τεστ Παπ Μαστού Halo® είναι η πρώτη μη επεμβατική εξέταση, είναι ανώδυνη, χωρίς ακτινοβολία και δεν διαρκεί πάνω από 5 λεπτά!

Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες (που δεν θηλάζουν) ηλικίας άνω των 25 ετών, χωρίς να είναι απαραίτητο οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του μαστού. Είναι εξέταση η οποία μπορεί να ανιχνεύει άτυπα κύτταρα ακόμη και 10 χρόνια νωρίτερα από την εμφάνιση κακοήθης μάζας ή αλλοιώσεων στο στήθος, πριν την έναρξη της μαστογραφίας (35 ετών). Εάν κάποια γυναίκα θηλάζει, καλό θα ήταν η εξέταση να γίνει 6 μήνες μετά τον τερματισμό του θηλασμού.

Το Halo® Τεστ Παπ Μαστού, δεν αντικαθιστά τη μαστογραφία και τις υπόλοιπες εξετάσεις του στήθους. Εάν όμως υιοθετηθεί και γίνει μέρος του ετησίου check up της γυναίκας από νεαρή ηλικία (από 25 ετών και άνω) τότε ο Ιατρός μπορεί να διακρίνει μη φυσιολογικά κύτταρα που μπορεί να χρήζουν προσοχής έως και 7-10 χρόνια πριν την έναρξη της μαστογραφίας. Με την εκτίμηση κινδύνου, βοηθά λοιπόν, σε μεγάλο βαθμό, την πρώιμη διάγνωση ενός καρκίνου του μαστού. O Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει, από το 2007, τη συγκεκριμένη εξέταση σαν εξέταση συμπληρωματικής της μαστογραφίας και των υπολοίπων εξετάσεων του μαστού. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τις ήδη υπάρχουσες εξετάσεις για την εύρεση του καρκίνου του μαστού. Είναι εξέταση εκτίμησης κινδύνου.

Γιατί λοιπόν να το ρισκάρετε και να μην προστατευθείτε έως και 10 χρόνια νωρίτερα?

Πώς γίνεται η εξέταση Halo® Τεστ Παπ Μαστού;

  • Με ένα συγκεκριμένο μηχάνημα, ο Ιατρός τοποθετεί δύο σιλικονούχα δοχεία σε σχήμα χωνιού σε κάθε μαστό (ή αλλιώς λέγονται και «πεταλούδες»).
  • Με τη βοήθεια της θερμότητας, μαλάξεων και αναρρόφησης οι «πεταλούδες» αυτές διεγείρουν τους γαλακτοφόρους πόρους των μαστών, ώστε αυτοί να βγάλουν υγρό.

Οι θηλές φυσικά μπορεί να μη βγάλουν και καθόλου υγρό. Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας καθώς αυτό το σενάριο, θεωρείται το καλύτερο. Η απουσία όμως του υγρού δε σημαίνει πως σε μελλοντική εξέταση δεν θα υπάρξει υγρό. Γι’ αυτό η εξέταση θα πρέπει να είναι ετήσια. Αν βγάλουν υγρό, αυτό αναλύεται κυτταρολογικά.

  • Στην περίπτωση που υπάρξει υγρό, ο Ιατρός συλλέγει το υγρό και το τοποθετεί σε μπουκαλάκι με το κατάλληλο συντηρητικό υγρό ώστε να διατηρηθούν σωστά ή εναλλακτικά, το «απλώνει» σε αντικειμενοφόρες γυάλινες πλάκες με μονιμοποιητικό σπρέι.
  • Έπειτα, το υλικό αυτό επεξεργάζεται στο εργαστήριο και καταλήγει στον Κυτταρολόγο, οποίος εξετάζει τα κύτταρα και δίνει την απάντηση της εξέτασης.

Η ύπαρξη υγρού δεν σημαίνει απαραίτητα καρκίνος!