Κολποσκόπηση

Κολποσκόπηση είναι η επισκόπηση του δέρματος και των βλεννογόνων του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας, με τη χρήση κολποσκοπίου. Το κολποσκόπιο είναι μικροσκόπιο χαμηλής ισχύος, που παρέχει πολύ δυνατό φωτισμό και πολλαπλές μεγεθύνσεις.

H συνήθης ένδειξη για κολποσκόπηση είναι η ανεύρεση παθολογικών κυττάρων στο τεστ Παπανικολάου. Άλλες ενδείξεις είναι: ο έλεγχος ολόκληρου του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας για την ανεύρεση προκαρκινικών αλλοιώσεων, ο προεγχειρητικός σχεδιασμός και η μετεγχειρητική παρακολούθηση (μετά από επέμβαση για HSIL ή καρκίνο).

Αν ο θεράπων ιατρός το κρίνει σκόπιμο, γίνεται λήψη βιοψιών. Με βάση κάποια μορφολογικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν στην επιφάνεια του επιθηλίου, εντοπίζονται οι αλλοιώσεις και επιλέγεται η πιο ύποπτη περιοχή για λήψη βιοψίας. Οι βιοψίες γίνονται με ειδικές λαβίδες και δεν πονάνε. Το τμήμα του ιστού που λαμβάνεται, αποστέλλεται στο εργαστήριο για ιστολογική εξέταση.

Ο έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου (είτε με τη διενέργεια του τεστ Παπανικολάου είτε με τον έλεγχο ανίχνευσης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων - HPV) είναι πολύ σημαντικός για τη διατήρηση της υγείας της κάθε γυναίκας. Εάν τα αποτελέσματα του τεστ παπ ή του HPV παρουσιάσουν κάποια ανωμαλία τότε συστήνεται περαιτέρω έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα και να καθοριστεί η βαρύτητα της βλάβης. Η κολποσκόπηση είναι εκείνη η εξέταση που συστήνεται συνήθως σε περίπτωση υποψίας καρκίνου τραχήλου και επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει τον τράχηλο με μεγέθυνση. Η κολποσκόπηση, η οποία είναι καθαρά εξέταση παρατήρησης υπό μεγέθυνση, αφού προηγουμένως τοποθετηθούν κάποια διαλύματα στον τράχηλο προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι παθολογικές περιοχές, μπορεί ή όχι να συνδυαστεί με λήψη τεμαχιδίου ιστού από τον τράχηλο (βιοψία) προκειμένου να γίνει ιστολογική διάγνωση της βλάβης.

Δεν θα χρειαστούν όλες οι γυναίκες θεραπευτική παρέμβαση, με ένα παθολογικό τεστ Παπανικολάου. Η κολποσκόπηση, με ή χωρίς λήψη βιοψίας, θα καθορίσει εάν και πότε χρειάζεται θεραπεία.

Η κολποσκόπηση χρησιμοποιείται ως το επόμενο βήμα στη διαγνωστική προσπέλαση ενός παθολογικού τεστ Παπανικολάου, μετά από ένα θετικό τεστ ανίχνευσης HPV λοίμωξης καθώς και σε περιπτώσεις όπου κατά την τυπική γυναικολογική εξέταση παρατηρηθούν ορατές βλάβες με γυμνό μάτι στον τράχηλο, στον κόλπο ή στο αιδοίο. Το τεστ Παπανικολάου είναι παθολογικό όταν υπάρχουν προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνος του τραχήλου, που συνήθως προκαλούνται από λοίμωξη από τον ιό HPV. Το κολποσκόπιο μεγεθύνει την εικόνα του τραχήλου. Μετά την τοποθέτηση διαλύματος οξεικού οξέος χρωματίζονται “λευκάζουσες” οι παθολογικές περιοχές και καθορίζεται η θέση, το μέγεθός τους και η πιθανή διάγνωση, η οποία επιβεβαιώνεται με τη λήψη βιοψίας.

Σημαντικά σημεία της Κολποσκόπησης

  • Η κολποσκόπηση γίνεται όπως μία απλή γυναικολογική εξέταση με τη χρήση μεγεθυντικού φακού που παρέχει το κολποσκόπιο το οποίο δεν αγγίζει την γυναίκα.
  • Η κολποσκόπηση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου εκτός και αν υπάρχει έντονη κολπική αιμορραγία, οπότε συνήθως πρέπει να αναβληθεί.
  • Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση κολπικών κρεμών πριν την κολποσκόπηση.
  • Η κολποσκόπηση είναι ασφαλής εξέταση στη διάρκεια της κύησης.
  • Η κολποσκόπηση διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά.
  • Η κολποσκόπηση είναι ανώδυνη.
  • Κατά τη διάρκειά της κολποσκόπησης χρησιμοποιείται διάλυμα οξεικού οξέος το οποίο μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα κρύου ή ελαφρού καψίματος αλλά δεν πονάει.
  • Εάν χρειαστεί να ληφθεί βιοψία τότε αυτή διενεργείται συνήθως χωρίς αναισθησία και το συχνότερο αίσθημα μετά από αυτή τη διαδικασία είναι ένα αίσθημα «κράμπας» που μιμείται την περίοδο.
  • Μπορεί μετά τη βιοψία να τοποθετηθεί ένα αιμοστατικό διάλυμα το οποίο έχει καφέ - κίτρινο χρώμα.
  • Μετά από λήψη βιοψίας συνιστάται η αποφυγή των επαφών και η χρήση ταμπόν ή ενδοκολπικών κρεμών για 48 ώρες μετά τη διαδικασία.