PRP : Αναζωογόνηση ωοθηκών - ενδομητρίου
Μια νέα σύγχρονη θεραπεία για γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση ή μη ανταποκρινόμενες σε πρόκληση ωορρηξίας είναι το PRP (Platelet Rich Plasma) Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια. Πρόκειται για αυτόλογο (της ιδίας της ασθενούς) πλάσμα υψηλής συγκέντρωσης σε αιμοπετάλια. Προέρχεται από το αίμα της γυναίκας μετά από επεξεργασία στο εργαστήριο. Περιέχει πολλαπλάσια συγκέντρωση αιμοπεταλίων και αυξητικούς παράγοντες όπως: PDGF, TGF-β, bFGF,IGF-1, IGF-2, VEGF, EGF, HGF, CTGF, KGF και άλλες χημοκίνες και κυτταροκίνες. Οι πρωτεΐνες αυτές ελευθερώνονται από τα α-σωμάτια των αιμοπεταλίων μετά από την ενεργοποίησή τους από τη θρομβίνη και το χλωριούχο ασβέστιο, συμμετέχοντας ενεργά στην επούλωση και αναγέννηση των ιστών, στην αγγειογένεση, στον έλεγχο της φλεγμονής και στη διαφοροποίηση και πολλαπλασιασμό των κυττάρων.
Δεδομένης της αναγεννητικής της δράσης, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε πως η θεραπεία με PRP είναι δυνατόν, μέσω της νεοαγγείωσης και της επούλωσης, να αναστρέψει μια τυχόν δυσλειτουργία της περιεμμηνοπαυσιακής ή και εμμηνοπαυσιακής ωοθήκης οδηγώντας σε αναγέννηση και επαναλειτουργία αυτής.
Η μέθοδος είναι ασφαλής καθώς το βιολογικό υλικό προέρχεται από το αίμα της εκάστοτε γυναίκας, χωρίς πρόσμιξη ξένων συνθετικών ουσιών . Δεν υπάρχει δηλαδή κίνδυνος μετάδοσης ασθένειας. Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στη θεραπεία τραυματισμένων ιστών (δέρματος, οστών, μυών κ.α.) προς επούλωση, χωρίς παρενέργειες.
Η διαδικασία περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο την λήψη αίματος από τη γυναίκα και την εργαστηριακή επεξεργασία. Μόλις ετοιμαστεί το εναιώρημα (μετά από μία ώρα περίπου), σε δεύτερο στάδιο γίνεται έγχυση αυτού στην ωοθήκη με τη βοήθεια διακολπικού υπερηχογραφήματος. Μια διαδικασία όμοια με την ωοληψία. Η ένεση του PRP ενδο-ωοθηκικά είναι μια τεχνική που δύναται να γίνει και χωρίς αναισθησία.
Υποψήφιες γυναίκες για τη μέθοδο PRP είναι:
- Οι περιεμμηνοπαυσιακές κάτω των 50 ετών
- Οι υπογόνιμες με χαμηλή ανταπόκριση στη φαρμακευτική διέγερση (poor responders)
- Οι γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια
Μετά την έγχυση PRP, σε διάστημα από 1-3 έως 6 μηνών, γίνονται μετρήσεις FSH, LH, E2 και AMH αίματος καθώς και υπερηχογράφημα ωοθηκών προκειμένου να παρατηρηθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Ήδη, επετεύχθησαν πολλές εγκυμοσύνες ακόμα και με φυσικό τρόπο σύλληψης!
Παράλληλα με το PRP ωοθηκών, σε ερευνητικό στάδιο τελείται και PRP ενδομητρίου με την ίδια τεχνική. Σκοπός μας είναι η αύξηση της δεκτικότητας του ενδομητρίου και η μεγιστοποίηση του ποσοστού εμφύτευσης των εμβρύων. Αναμένονται τα αποτελέσματα για να ενταχτεί στην κλινική πράξη.